Liczba wyników: 4062
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Za związaną z wiekiem utratę siły mięśni odpowiada określony mechanizm biologiczny. Teraz zidentyfikowano lek, który może pomóc odwrócić ten proces.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
W ciągu ostatniej dekady w Wielkiej Brytanii zwiększyła się liczba osób deklarujących problemy poznawcze.
Mniej niż pięć godzin snu na dobę w średnim lub późnym wieku może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju co najmniej dwóch chorób przewlekłych.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.
Aż dziewięć na dziesięć osób nie sypia dobrze w nocy. Zaburzenia snu zaś wiążą się z wyższym prawdopodobieństwem chorób serca i udaru mózgu. medycy oszacowali, że siedmiu na dziesięć z tych chorób można by zapobiec, gdyby wszyscy odpowiednio sypiali.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami