Liczba wyników: 12889
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
The Roskamp Institute of Sarasota na Florydzie ogłosił rozpoczęcie głównych badań klinicznych mających sprawdzić nowoopracowane leki na chorobę Alzheimera. Zapowiedź Instytutu zbiegła się w czasie ze Światowym Dniem Choroby Alzheimera, który przypada na 21 września.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Firmy farmaceutyczne manipulują odbiorcami reklam – zmieniają zdrowych ludzi w pacjentów i odbiorców swoich leków. Nagłaśniają mało znane choroby i zaburzenia i reklamują środki, którymi można je leczyć – czytamy w Sydney Morning Herald.
Niemieccy naukowcy odkryli, że do rozwoju choroby Parkinsona, zaliczanej do chorób neurodegeneracyjnych, wymagane są trzy czynniki. Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology. Stanowią one ważny krok na drodze do zrozumienia przyczyn tego upośledzenia.
Ludzie z umiarkowaną lub ciężką łuszczycą są narażeni na zwiększone ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Przy wyższym poziomie promieniowania UVB rozwój choroby jest o 21 procent niższy.
Rak przełyku to choroba dotykająca rocznie 1500 Polaków, jest ona przyczyną śmierci około 1350 osób rocznie. W związku z licznymi zachorowaniami na raka przełyku naukowcy nie ustają w poszukiwaniu jak najskuteczniejszej metody leczenia tej choroby.
71% Polaków twierdzi, że odczuwa uciążliwy, męczący hałas w swoim otoczeniu. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że to właśnie pod wpływem hałasu rośnie napięcie nerwowe, co może w istotny sposób wpływać na rozwój choroby wieńcowej.
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.