Liczba wyników: 4085
Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Leverhulme Centre for Demographic Science w Oksfordzie, pandemia Covid-19 spowodowała spadek średniej długości życia w Europie nienotowany od czasów II wojny światowej i był większy niż ten obserwowany po rozpadzie bloku wschodniego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Spędzanie czasu na łonie natury jest dla nas dobre. Badania pokazały, że kontakt z przyrodą może poprawić nasze samopoczucie poprzez wpływ na emocje i myśli, a także redukcję stresu i poprawę zdrowia fizycznego. Nawet krótkie przebywanie w środowisku naturalnym może pomóc. Wykazano m. in., że pacjenci szpitali szybciej wracali do zdrowia, jeśli z ich pokoju roztaczał się widok na naturalne otoczenie.
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.
Obszerne badanie obejmujące kilkaset hrabstw w USA, które zamieszkuje ponad 300 milionów mieszkańców, pokazało, że zanieczyszczenie powietrza jest powiązane ze stresem i depresją, co naraża osoby poniżej 65 roku życia na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Czy zawsze chcemy, aby ludzie okazali empatię? Okazuje się, że nie, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Jakkolwiek empatia jest często przedstawiana jako cnota, ludzie, którzy ją okazują, niekoniecznie są postrzegani przychylnie.
Przestrzenie o różnorodnych cechach naturalnych wiążą się z większą poprawą naszego dobrostanu psychicznego w porównaniu z obszarami o mniejszej bioróżnorodności.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Jakkolwiek rak płuc jest tradycyjnie uważany za chorobę palaczy, 15-20 procent nowo zdiagnozowanych nowotworów płuc występuje u osób, które nigdy nie paliły, a wiele z nich jest w wieku 40-50 lat.
Osoby aktywne osoby aktywne fizycznie cechują się wyższą tolerancją na ból niż te, które prowadzą siedzący tryb życia; im wyższy poziom aktywności, tym wyższa tolerancja na dolegliwości bólowe.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia