Liczba wyników: 4501
Nadwaga i otyłość - już kilka dodatkowych kilogramów - stanowią częste przyczyny chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Okazuje się jednak, że mają wpływ także na kurczenie się tkanki nerwowej mózgu u osób starszych czyniąc je potencjalnie bardziej narażonymi na chorobę Alzhiemera i demencję.
W przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym najlepszą ochroną przed rozwojem cukrzycy jest zmniejszenie wagi i równoczesna regulacja poziomu cukru we krwi.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Lista korzyści z jedzenia orzechów jest długa. Wiadomo np., że wspomagają pracę nerek i poprawiają działanie układu krążenia. Ustalono też, że mogą usprawnić kontrolę cukrzycy.
Osoby z depresją lub cukrzycy typu 2 mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na demencję, a prawdopodobieństwo może być jeszcze wyższe u ludzi doświadczających obydwu tych chorób.
Dokładniej ujmując problem zawarty w tytule - trzeba odchudzić trzustkę, by móc liczyć na odwrócenie efektów cukrzycy typu 2.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Powszechnie wiadomo, że na długość życia wpływa stan zdrowia, dostęp do opieki medycznej, dieta, styl życia. Te wszystkie czynniki są w ogromnym stopniu związane z miejscem zamieszkania.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Metformina to powszechnie stosowany lek w leczeniu cukrzycy typu 2. Może mieć jednak szersze zastosowanie - okazuje się, że różnorako korzystnie oddziałuje na starzejący się organizm.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami