Liczba wyników: 3293
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Laureatami medycznego Nobla 2021 zostali David Julius i Ardem Patapoutian: za odkrycie receptorów temperatury i dotyku.
Celebryci zapewniają, że post przerywany w różnej formie to świetna metoda utraty na wadze. Taki sposób odżywiania się jest obecnie po prostu modny, ale także nauka potwierdza, że poszczenie dwa dni w tygodniu lub ograniczanie spożywania jedzenia do ośmiogodzinnego okna każdego dnia prowadzi do utraty wagi.
Kiedy w pośpiechu udajesz się na wizytę lekarską i tuż po wejściu do gabinetu mierzone jest twoje ciśnienie krwi, odczyt nie jest adekwatny.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Statystyki amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pokazują, że otyłość dotyka ponad 40 proc. dorosłych Amerykanów, zwiększając u nich ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, eksperci uważają, że przejadanie się nie jest główną przyczyną problemu nadmiernej wagi.
Osoby z rodzinną historią choroby afektywnej dwubiegunowej mogą „starzeć się" szybciej niż pozostali.
Wiadomo, że otyłość nierzadko dotyczy całych rodzin, ale większość dotychczasowych badań ogranicza się do dwóch pokoleń. Teraz przeanalizowano związek między otyłością brzuszną babć i wnuków.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami