Liczba wyników: 3655
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Nasilone poziomy zanieczyszczeń powietrza są związane z uszkodzeniem kości u kobiet po menopauzie. Najbardziej widoczne jest to w odcinku lędźwiowym kręgosłupa: podtlenki azotu uszkadzały tę część dwa razy silniej niż dzieje się to w procesie normalnego starzenia się.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami