Liczba wyników: 2560
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Naukowcy ogłosili przełom w walce z procesem starzenia się, leczeniu raka i przewlekłych chorób. Sądzą, że ciągu najbliższych pięciu lat lek może być dostępny na rynku.
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Starsze osoby, które doświadczają senności w ciągu dnia, mogą być narażone na ryzyko rozwoju różnych nowych chorób, w tym cukrzycy, raka i nadciśnienia.
Międzynarodowy zespół badawczy ostrzega, że otyłość ma ścisły związek z dużym ryzykiem różnych rodzajów raka - oznacza większe zagrożenie jedenastoma nowotworami.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
To koniec dla komórek raka piersi, które przeżywają chemioterapię i odradzają się jako nowotwór w innych częściach ciała – twierdzą naukowcy z Harvardu.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.
Rockowy wokalista Joe Cocker nie żyje. Muzyk z Sheffield zmarł dziś, 22 grudnia, na raka płuc. Miał 70 lat. Informację potwierdził management artysty.