Liczba wyników: 2788
Jeśli chcesz poprawić proces trawienia, zastosuj tych kilka wskazówek - dzięki nim osłabisz ewentualne dolegliwości żołądkowo-jelitowe i usprawnisz cały ten mechanizm.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Jak wynika z nowych badań, osoby, które zaczynają chorowac na nadciśnienie przed czterdziestką, są bardziej narażone na udary i choroby serca jeszcze przed osiągnięciem seniorskiego wieku.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Stawy, czyli spojenia pomiędzy kośćmi, zapewniają organizmowi giętkość i umożliwiają wykonywanie ruchu. Na dolegliwości z nimi związane narzekają nie tylko osoby starsze, lecz także młode. Jaka jest ich najczęstsza przyczyna i jak dbać o stawy, by były sprawne do późnej starości?
Co trzecia osoba w wieku pomiędzy 60, a 70 rokiem życia dobrze ocenia swój poziom wiedzy na temat usług finansowych. Jednocześnie 40% badanych twierdzi, że ma słabą wiedzę w tym obszarze – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji Rozwoju Rynku Finansowego. Ponad połowa seniorów (54%) wiedzę finansową czerpie z telewizji. Inne, najczęściej wymieniane źródła to: wizyty osobiste w placówkach, a także gazety i Internet.
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Kości cały czas ulegają przebudowie. Jednak to w okresie młodości proces ten zachodzi najintensywniej. Niska masa mineralna kości jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na osteoporozę, dlatego też należy dążyć do tego, by osiągnąć jak najwyższą szczytową masę kości.
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami