Liczba wyników: 3334
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.
Powstawaniu tych schorzeń sprzyjają siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz niski poziom higieny osobistej. To główni „sprawcy” problemu sporej grupy mężczyzn w każdym wieku – dolegliwości błony śluzowej odbytu. Panowie niechętnie mówią o tych schorzeniach, ale objawów tych chorób nie powinni lekceważyć. Jak im zapobiegać i jak leczyć?
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Od czasu do czasu każdy z nas o czymś zapomina, a u niektórych zapominalstwo jest wręcz nagminne. Co więcej, upływ lat nie pomaga zachować pełnych możliwości pamięci. Badania pokazują jednak, że dieta i inne elementy stylu życia pomagają poprawić pamięć w dojrzałym i starszym wieku - oto kilka wskazówek, jak bez sztucznych wspomagaczy wzamcniać pamięć.
Nadwaga i otyłość rozwija się, gdy dopływ energii do organizmu przekracza jej wydatki, czyli gdy zjadamy więcej, niż tego wymaga nasz poziom aktywności. Jednak dieta i aktywność fizyczna to nie wszystko - dodatkowym czynnikiem może być niedobór snu, który prowadzi do rozregulowania apetytu i nadmiernego objadania się. Okazuje się, że już nawet jedna nieprzespana noc ma związek z przybieraniem na wadze.
Jedne produkty nam służą, inne powinniśmy znacznie ograniczyć lub nawet zupełnie je wyeliminować. Pewien znak czasów zaś jest taki, że te niepolecane artykuły są bardzo łatwo dostępne, a te rekomendowane już nie zawsze. W każdym razie warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość naszego koszyka sklepowego, bo stosowana dieta może nas wpędzić w choroby lub uchronić przed wieloma dolegliwościami.
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.