Liczba wyników: 9212
„Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu" to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny" stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować?
Stres powoduje, że trudniej się skupić na wykonywanych czynnościach, przyczynia się do gorszego samopoczucia, zmniejsza możliwości układu immunologicznego, powoduje osłabienie i naraża na rozmaite choroby. Nie można zupełnie wyeliminować odczuwania stresu, zresztą nie byłoby to pożądane, bowiem ma on także pozytywne skutki - motywuje do działania, pomaga podejmować szybkie decyzje, etc. - niemniej jednak przedłużający się stan stresu męczy i zniechęca.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Na zakupach Polacy są raczej dość oszczędni i ostrożni, kupują przeważnie to, co jest im niezbędnie potrzebne i co dobrze znają - to konkluzje z badania zrealizowanego przez CBOS. Zdecydowanie najważniejszym kryterium wyboru danego produktu jest wciąż dla większości z nich cena, a daleko w tyle pozostaje jego jakość czy marka. Takie decyzje to wynik ograniczonych środków finansowych, narzucających oszczędny tryb życia i pozostawiających niewiele miejsca na luksus.
Lawenda wykazuje działanie przeciwgrzybicze, twierdzą uczeni. Fioletowy kwiat od wieków był używany do produkcji mydła, perfum i innych kosmetyków, ostatnio olejek lawendowy zaczęto polecać osobom, które chcą się zrelaksować i mają problemy z zasypianiem. Nowe badania wykazują jednak, że lawenda jest skuteczna także w zupełnie inny sposób - pomaga walczyć z grzybicą atakującą skórę i paznokcie.
Mężczyźni, u których zdiagnozowano raka jądra w wieku 40 lat lub starszym, mają dwukrotnie wyższe ryzyko zgonu z powodu choroby niż młodsi pacjenci, wynika z badań, w których przeanalizowano dane prawie 28.000 pacjentów.
Jedne z najważniejszych informacji pomagających w diagnostyce pracy serca stanowią liczby. Najpowszechniej stosowanym i najbardziej znanym wskaźnikiem liczbowym jest pomiar ciśnienia oraz poziom cholesterolu. Ile one powinny wynosić wie większość z nas, jednak znacznie gorzej wygląda sytuacja, kiedy przychodzi nam określić np. frakcję wyrzutową lewej komory (EF – ejection fraction).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mrożonek, ze szczególnym uwzględnieniem zgodności zawartości poszczególnych składników z deklaracją producenta. Skontrolowano mrożonki pochodzące z 23 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w niemal trzech czwartych skontrolowanych firm. Deklaracji jakościowych w zakresie parametrów fizykochemicznych nie spełniało 27% skontrolowanych partii mrożonek. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 32% partii.
Blisko trzech na czterech pracujących klientów ING w wypełnionej ankiecie negatywnie oceniło rynek pracy pod kątem stabilności zatrudnienia (z tego 46% źle, a 28% raczej źle). Odpowiedzi optymistyczne były zdecydowanie w mniejszości (niecałe 6% osób zatrudnionych stabilność zatrudnienia oceniło dobrze, a 14% raczej dobrze).
Powszechnie już wiadomo, że probiotyki, takie jak Lactobacillus acidophilus, mogą mieć korzystny wpływ na problemy żołądkowe, np. wzdęcia. Teraz naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w USA ulepszyli probiotyki przekształcając je w skuteczny lek przeciwzapalny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami