Liczba wyników: 9261
Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.
Starość jest inaczej postrzegana przez różnych ludzi. Okazuje się odmienny jej przebieg dotyczy też kobiet i mężczyzn. Uczeni odkryli, że wraz z wiekiem panie czują się bardziej samotne i przygnębione, natomiast mężczyźni stają się bardziej zadowoleni z życia na emeryturze.
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Krajowy Komitet ds. Pandemii Grypy stwierdził, że dane laboratoryjne nie wskazują, aby zwiększona zachorowalność na zakażenia górnych dróg oddechowych była spowodowana wirusami grypy, a informacje pochodzące z mediów stanowią odzwierciedlenie obserwowanego obecnie wcześniejszego (w stosunku do ubiegłego roku) pojawienia się typowego dla okresu jesienno-zimowego wzrostu zakażeń górnych dróg oddechowych.
Jednym z najbardziej cenionych na świecie produktów do pielęgnacji skóry jest "Crème de la Mer" - krem zawierający sfermentowane krasnorosty morskie do nawilżania skóry. Pierwotnym przeznaczeniem kremu opracowanego przez Maxa Hubera, naukowca z amerykańskiej agencji kosmicznej NASA, było leczenie poważnych oparzeń chemicznych.
Toksyna często stosowana w celu wygładzenia zmarszczek pomaga osobom cierpiącym z powodu migreny.
W ramach Populacyjnego Programu Wczesnego Wykrywania Raka Piersi finansowanego ze środków finansowych Ministra Zdrowia - jednego z zadań Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych, 1 października br. ruszyła pilotażowa kampania pn. „Polecam Mammografię!".
Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, niezbędny w codziennej diecie a do tego pomaga schudnąć. Czym jednak jest błonnik, jakie są jego najlepsze źródła i jakie funkcje rzeczywiście spełnia? Pora rzucić więcej światła na ten cudowny składnik naszego pożywienia.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu