Liczba wyników: 9200
Seniorzy zaangażowani w pracę na działce lub ogrodzie są bardziej optymistycznie nastawieni do świata, lepiej się odżywiają, są w dobrej kondycji fizycznej i mają więcej energii niż ci, którzy nie lubią ogrodniczych zajęć.
Dentyści biją na alarm – Polacy nie uzupełniają pojedynczych ubytków. Przeciętny Polak w wieku 35-44 lat ma zaledwie 21 zębów. Oznacza to, że stracił ich aż 11. Całkowity brak uzębienia, czyli tzw. bezzębie dotyka aż 25% Polaków powyżej 65 roku życia – podaje Warszawski Uniwersytet Medyczny. Wciąż pokutuje przekonanie, że brak pojedynczego zęba to problem jedynie estetyczny i jeśli ubytku nie widać, nie trzeba go leczyć. Tymczasem utrata nawet jednego zęba może wywołać w jamie ustnej efekt domina.
Gwiazda kina, Elizabeth Taylor, zmarła 23 marca w Hollywood. Miała 79 lat.
Pierwszy dzień wiosny wiele osób napawa radością. Wreszcie nastaną długo oczekiwane słoneczna pogoda, zieleń, kwiaty. Są jednak osoby, dla których nadejście wiosny oznacza coś zupełnie przeciwnego - kojarzy się im z katarem, bólem głowy, stanem podgorączkowym - jednym słowem z alergią.
Zmarszczki, przesuszona skóra i nierówny koloryt to najczęstsze oznaki starzenia się widoczne na twarzy. Makijaż zaś to jeden z najstarszych sposobów ukrycia niedoskonałości. Aby jednak nie intensyfikować procesu starzenia się cery, trzeba rozsądnie wybierać preparaty do make-upu. Każdy problem skóry wynikający z upływu czasu może być zminimalizowany dzięki odpowiednim komponentom rozmaitych kosmetyków - szeroka gama preparatów na rynku daje duży wybór.
Owies nie zajmuje czołowego miejsca w rankingu popularności zbóż. Daleko mu do pszenicy czy żyta. Co jednak krzepiące, w związku z trwającą od dłuższego czasu modą na musli, również płatki owsiane wracają do łask.
Uciążliwy ból trwający wiele godzin, trudności z chodzeniem i wykonywaniem najprostszych czynności. Ponadto zaburzenia snu, ogólne pogorszenie nastroju, często depresja - to objawy, które towarzyszą zaawansowanej chorobie stawów. Pomimo szybkiego rozwoju współczesnej medycyny, jest to wciąż jeden z poważniejszych problemów z jakim spotyka się wiele osób.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.