Liczba wyników: 1339
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Uczeni z Uniwersytetu w Hajfie polecają kwasy omega-3 (w które bogate są niektóre ryby) w walce z nałogiem palenia papierosów.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Mózg to najważniejszy organ w naszym organizmie, który kieruje wszelkimi procesami, jakie w nim zachodzą. Dlatego niezwykle ważne jest, by otrzymywał odpowiednią dzienną dawkę paliwa dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Nieskazitelnie gładka skóra to marzenie wielu osób. Niestety, jeszcze we wczesnej młodości choroby takie jak trądzik czy ospa, u części z nas spowodowały liczne problemy z wyglądem skóry. Blizny zanikowe na twarzy, plecach i innych częściach ciała nie znikają z czasem i są trudne do ukrycia. Na szczęście medycyna estetyczna pozwala na coraz skuteczniejsze pozbywanie się ich.
Diety proteinowe działają naprawdę szybko – pierwsze efekty w postaci spadku masy ciała można zaobserwować już po kilku dniach. W opinii osób, które stosowały takie diety, nie powodują one również uczucia głodu. Jednak czy wszystkie diety tego typu są bezpieczne i pozwalają na trwałą utratę nadmiaru kilogramów?
Regularnie oczyszczamy i natłuszczamy skórę, jednak o wiele rzadziej złuszczamy naskórek. Dlaczego? Często wydaje nam się, iż zabieg ten wysusza skórę, jednak jest to błędne przekonanie. Naskórek złuszcza się naturalnie, wobec tego zabiegi eksfoliacji twarzy przede wszystkim pomagają uzyskać piękną i gładką cerę.
Są dość popularne na naszych stołach, ale jeśli ktoś rzadko je sobie serwuje, powinien przeczytać poniższe informacje i znaleźć motywację do umieszczenia jaj w diecie.
Na raka trzustki zmarło wiele sławnych osób, które mogły pozwolić sobie na najlepsze terapie. Choroba jest bardzo groźna i wielu pacjentów umiera w najbliższych latach po postawieniu diagnozy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami