Liczba wyników: 1215
Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych. Zachorowania mogą być wywoływane przez ponad 200 różnych gatunków wirusów. Najczęstszą przyczyną zachorowań są wirus grypy typu A i B, wirus RS oraz wirusy paragrypy. W porównaniu z zachorowaniami wywołanymi innymi wirusami, zachorowania na grypę mogą wywoływać poważne powikłania - ostrzega Główny Inspektor Sanitarny.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
Jedynie 10 procent ankietowanych przez TNS OBOP wymienia trudności w oddychaniu wśród przyczyn POChP. 8 procent kojarzy objawy choroby z kasłaniem. Tymczasem są to najczęstsze objawy POChP - przewlekłej śmiertelnej choroby układu oddechowego. Nie bez przyczyny też specjaliści nazywają ją chorobą podstępną.
Chociaż od opisania choroby Parkinsona minęły już prawie dwa wieki, to do dzisiaj nie są poznane jej przyczyny. Rozważa się udział czynników genetycznych, wpływ toksyn środowiskowych, stres oksydacyjny i czynniki zapalne. Choroba zazwyczaj ujawnia się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia i chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety. Jednak lekarze coraz częściej diagnozują chorobę Parkinsona u osób, które są znacznie młodsze, nie przekroczyły nawet 20 roku życia.
Niskie temperatury, a także słota i silne wiatry sprzyjają infekcjom zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Ale to nie tylko aura ma wpływ na ryzyko zachorowania tej zimy. Jak dowodzą naukowcy w swoich badaniach - na to ryzyko ma wpływ także stan zdrowia naszego uzębienia.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Badanie Włoskiego Towarzystwa Gerontologii i Geriatrii, którego wyniki przedstawiono na ogólnokrajowym Kongresie w Mediolanie, pokazuje, że ponad 3 miliony ludzi w wieku powyżej 75 lat dokonuje pomyłek przy zażywaniu leków.
Brytyjscy uczeni alarmują, że ich kraj jest jednym z niewielu krajów UE, w którym notuje się wzrost liczby chorób wątroby. Pomiędzy rokiem 2000 a 2009 liczba zgonów w Anglii z powodu przewlekłej choroby wątroby i marskości u osób poniżej 65 roku życia wzrosła o około 20 procent.
Pomimo przełomów w terapii zaburzeń psychicznych, nadal istnieje wiele barier, które często powstrzymują chorych od szukania profesjonalnej pomocy lub utrudniają trzymanie się programu leczenia.
Co zrobić, gdy w pewnym wieku zaczyna nam brakować zębów i stajemy przed koniecznością wykonania protezy? Jaką wybrać, by jej użytkowanie było komfortowe, a pacjent uniknął krępujących sytuacji?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami