Liczba wyników: 2858
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Seniorzy są bardziej skoncentrowani, mniej obciążeni lękiem i mniej niespokojni psychicznie niż ludzie młodsi.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Receptory zapachowe psów są 10 tysięcy razy dokładniejsze niż ludzkie, co czyni je bardzo wrażliwymi na zapachy, których my nie wyczuwamy. Nowe badanie wykazało, że można wykorzystywać wysoko rozwinięty zmysł węchu psów do rozpoznawania nowotworów. Czworonogi wybierały próbki krwi od osób chorych na raka z prawie 97-procentową dokładnością.
Ludzie mieszkający na większych wysokościach rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca i żyją dłużej niż inni.