Liczba wyników: 9200
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Przedstawicielka aktora, Jodi Gottlieb, dopiero niedawno poinformowała publicznie, że wykryto u niego złośliwy nowotwór, choć nie sprecyzowała, o jaki typ nowotworu chodzi. Dziś powiadomiła media, że Hoffman już zakończył leczenie i czuje się dobrze.
Kobiety w Europie Zachodniej chętnie korzystają z przesiewowych badań mammograficznych. Tymczasem w Polsce takie badania nie cieszą się popularnością. Mimo że od 5 lat mammografia w grupie wiekowej 50-69 lat jest bezpłatna, wiele kobiet nie zgłasza się na badania. Frekwencja podczas skriningu jest niska - w skali Polski wynosi tylko ok. 40%. To sprawia, że rak piersi w naszym kraju nadal wykrywany jest zbyt późno, a jego leczenie jest trudniejsze i bardziej kosztowne.
Im więcej masz okazji, by przebywać na zewnątrz, tym lepiej dla twojego zdrowia. Okazuje się, że dłuższe regularne pobyty na świeżym powietrzu mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, i innych problemów zdrowotnych.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy, ale otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna. Badacze odkryli gen, który sprzyja temu, że niektórzy ludzie mają nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej.
Nadmierne spożywanie alkoholu to problem wciąż obecny w polskim społeczeństwie. Nałóg ten dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Skutki nadmiernego spożywania alkoholu działają destrukcyjnie na uzależnionego i na jego otoczenie. Dlatego też leczenie osoby uzależnionej jest koniecznością.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Stan zapalny to istotna część procesu powracania organizmu do zdrowia. Kiedy się jednak przedłuża, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowo-naczyniowych i chorób autoimmunologicznych.