Liczba wyników: 8520
Tłuszcz trzewny, czyli ten gromadzący się wokół talii, może zaburzać parcę organizmu na wiele sposobów. Jak się okazuje, negatywnie wpływa także na nasze zdolności poznawcze.
Jeszcze do niedawna jedyną metodą osiągnięcia idealnego wyglądu była chirurgia plastyczna. Dziś, dzięki najnowocześniejszym odkryciom medycyny estetycznej, pożądany efekt można uzyskać bez skalpela - za pomocą bezpiecznych i nieinwazyjnych zabiegów. Gabinety, działające w tej branży, wyrastają jak grzyby po deszczu. Czy rzeczywiście każdy z nich jest godny zaufania? Czym się kierować przy wyborze specjalisty? Na co zwrócić uwagę? Jak się okazuje, Polacy wciąż mają w tej dziedzinie wielkie braki.
Ciepłe, miłe w dotyku, pięknie wygląda, znakomicie komponuje się z innymi materiałami, dobrze się starzeje i nigdy nie wychodzi z mody –te cechy drewna sprawiają, że coraz częściej stosujemy je także do wykańczania łazienek. Jakiego użyć, w jakich miejscach położyć i czym zabezpieczyć, żeby przetrwało lata?
Do ważnych reguł usprawniających zapamiętywanie należy technika angażowania zmysłów. To, o czym się uczymy, starajmy się w wyobraźni zobaczyć, a nawet uruchomić wyobraźnię w obrębie innych zmysłów – słuchu, węchu. Jest to przykład jednego z rodzajów strategii zapamiętywania, tak zwanej mnemotechniki.
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.
Dietetycy na ogół zalecają spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego, ale nowe badanie Uniwersytetu Cornell sugeruje, że jego wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od osoby. Zalecenia co do dawki tego składnika powinny być dostosowane do mikrobiomu jelitowego każdego pacjenta.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Czekolada została zaklasyfikowana jako pożywienie - co zapewne szczególnie cieszy jej miłośników. Na dodatek naukowcy twierdzą, że jest ona bardzo zdrowa i wręcz niezbędna dla organizmu.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Dobre relacje społeczne poprawiają samopoczucie i są ważne dla osób w różnym wieku, przy czym nie jest potrzebny ‘tabun' znajomych, by mieć się dobrze, wystarczy nieduża grupa bliskich znajomych. Starsi, którzy mogą liczyć na towarzystwo sprawdzonych ludzi, są szczęśliwsi niż osoby młodsze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami