Liczba wyników: 3356
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Amerykańskie badania psychologiczne wykazały, że co trzeci mężczyzna patrząc na kobietę zwraca uwagę przede wszystkim na jej oczy. Wyglądają one najpiękniej, gdy nie ma pod nimi cieni, a skóra wokół nich jest w dobrej kondycji. Niestety ciągły pośpiech, nieodpowiednia dieta i brak troski o okolice oczu sprawiają, że jest to problem trudny do pokonania. Jak skutecznie sobie z nimi poradzić?
Osoby w wieku 60 lat i więcej, obecnie stanowią ponad 22% społeczeństwa – wynika z danych GUS. Biorąc pod uwagę fakt, że wzrastający wiek wiąże się ze zwiększeniem podatności na choroby i umieralności, zastosowanie wszelkich metod mających na celu wspieranie postaw zdrowotnych, tj. zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność, czy stosowanie odpowiednich probiotyków, jest bardzo istotne.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Święta Bożego Narodzenia to dla osób dbających o figurę czas prawdziwej próby. O ile na co dzień udaje się przestrzegać zasad racjonalnej diety, to przez kilka świątecznych dni silna wola jest wystawiana na liczne pokusy. Jak zatem jeść, by w kilka świątecznych dni nie zniweczyć efektw wielomiesięcznej diety?
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Dieta śródziemnomorska jest szeroko polecana jako bardzo zdrowy sposób odżywiania się może mieć wrecz lecznicze właściwości dla niektórych dolegliwości, takich jak syndrom metaboliczny, a nawet rozwinięta cukrzyca. Okazuje się, że śródziemnomorskie jadło może również być pomocne osobom zagrożonym osteoporozą.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności