Liczba wyników: 9261
Zakład Ubezpieczeń Społecznych rozpoczyna pierwsze w swojej historii badanie satysfakcji klientów. Pozwoli ono poznać opinie i oczekiwania klientów dotyczące jakości obsługi, w oparciu o które wdrażane będą zmiany organizacyjne i operacyjne w funkcjonowaniu Zakładu.
Wyniki opublikowane w poniedziałkowym wydaniu czasopisma Lancet wywołały dyskusję na temat skuteczności kwasu acetylosalicylowego w walce z rakiem. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego jedna tabletka zawierająca kwas acetylosalicylowy (popularna aspiryna lub inne leki o takim składzie) stosowana codziennie przyczyna się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie na rynek leku Brilique, który zapobiega zakrzepom miażdżycowym u pacjentów cierpiących z powodu Ostrych Zespołów Wieńcowych i zmniejsza ryzyko wystąpienia ponownego zawału.
Jak zapewniają producenci, firma Roche, nowy lek leczy apatię i marazm doświadczane przez chorych na schizofrenię. Jeffrey Lieberman z Columbia University uważa, że nowoopracowany środek stanowi jeden z najbardziej interesujących w terapii schizofrenii w ostatnim czasie.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Zdaniem naukowców pracujących pod kierunkiem Uniwersytetu Kopenhaskiego z Danii ludzie powinni utrzymywać wysokobiałkową dietę, obfitującą w chude mięso, niskotłuszczowe produkty nabiałowe i fasolę oraz spożywać mniej wysokorafinowanych kalorii skrobiowych, takich jak chleb i biały ryż.
Firma Genzyme opublikowała wyniki 5-letnich badań klinicznych fazy II prowadzonych nad produktem leczniczym przeznaczonym dla pacjentów cierpiących na ustępująco-nawracającą postać stwardnienia rozsianego.
Poszukiwanie pracy po 40. roku życia nie jest łatwym zadaniem. Rynek pracy szybko się zmienia, konieczne jest więc dostosowanie swojego CV do współczesnych wymagań... Niestety, wiele osób wciąż ma z tym problem. W jaki sposób wykorzystać swoje atuty i sprawić, by poszukiwanie pracy nie było problemem?
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Jedna piąta Polaków prezenty świąteczne kupi w internecie. Tak wynika z najnowszych badań. Sklepy internetowe już od początku listopada skrupulatnie przygotowują swoją ofertę.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu