Liczba wyników: 10569
Szczególnie polecane seniorom Tai Chi, jeśli jest wykonywane regularnie, poprawia zarówno czynności układu krążenia, jak i siłę mięśni, mówią badacze.
W Polsce jest 13 milionów Polaków po pięćdziesiątym roku. Z Internetu korzysta tylko 3 miliony osób w tym wieku. Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji wraz ze Stowarzyszeniem „Miasta w Internecie" rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjną „Polska Cyfrowa Równych Szans". Jej celem jest edukacja internetowa osób z pokolenia 50+.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Jeden na dziesięciu Brytyjczyków w wieku powyżej 50 lat zażywa marihuany i innych narkotyków - to dziesięciokrotny wzrost w tej grupie wiekowej w ciągu ostatnich dwudziestu lat.
Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
W 2013 r. naziemna telewizja cyfrowa zastąpi dotychczas nadawany w Polsce sygnał analogowy. Proces cyfryzacji trwa, zatem musimy już teraz przygotować się na zmiany dotyczące odbioru programów telewizyjnych. Podstawowych porad dotyczących zrozumienia procesu i zapoznania się z wszelkimi zasadami nowej emisji cyfrowej udziela ekspert firmy DIGIB Polska, Bartosz Kononiuk.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Uczeni ogłosili, że odkryli klucz do zrozumienia rozwoju męskiej łysiny. Zidentyfikowali biologiczny mechanizm odpowiadający za przerzedzanie i utratę włosów.