Liczba wyników: 9200
W Niemczech w wyniku spożycia warzyw skażonych bakterią EHEC zmarło dotychczas 10 osób, a setki pacjentów poddano leczeniu. Teraz kolejne kraje informują o przypadkach zatruć - Szwecja, Holandia, Wielka Brytania, Austria czy Czechy.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Uczeni z Uniwersytetu w Otago odkryli, że ludzie starsi nie potrafią kłamać w tak przekonujący sposób, jak osoby młodsze i gorzej radzą sobie z wykrywaniem kłamstw.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Prawie 90% dorosłych Polaków w ciągu dwóch ostatnich lat nie miało zleconego badania tarczycy. Międzynarodowa kampania Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy zorganizowana w dniach 23-29 maja br. pod patronatem Ministra Zdowia ma pomóc w poprawie sytuacji.
Chrapanie jest objawem występowania przeszkody na drodze przepływającego powietrza. W Polsce problem ten dotyczy 8 mln osób. Ponad połowa mężczyzn po 40-tym roku życia chrapie! Sam dźwięk to tylko wierzchołek góry lodowej - przyznaje dr Jerzy Wróbel, otolaryngolog z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie. Chrapania można jednak skutecznie się pozbyć.
Nie tylko miłośnicy sztuki powinni odwiedzać muzea, teatry i opery. Mniej zainteresowani twórczością artystyczną także mają powód do bywania w tego rodzaju placówkach - zyskają dzięki temu lepsze zdrowie i samopoczucie, uważają norwescy uczeni.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, mimo że codziennie miliony ludzi na świecie wypowiadają wojnę swoim zbędnym kilogramom. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. w