Liczba wyników: 3049
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że zwiększanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 3 w organizmie i zmniejszanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 6 może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka prostaty.
Uderzenia gorąca i nagłe poty to częste dolegliwości kobiet w okresie menopauzalnym. Każdy, kto doświadcza tych symptomów, szuka metod na ich złagodzenie. Okazuje się jednak, że mogą mieć pozytywny aspekt, z najnowszych badań wynika, że panie doznające wspomnianych przypadłości rzadziej chorują na raka piersi.
3-go sierpnia w Moskwie zmarł Aleksander Sołżenicyn, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury, autor m. in. „Jednego dnia Iwana Denisowicza”, „Oddziału chorych na raka” oraz „Archipelagu Gułag”. Miał 89 lat.
Val Kilmer zaprzeczył, jakoby chorował na raka.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Dieta zawierająca suszone śliwki może poprawiać mikrobiotę w całej okrężnicy, pomagając zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Regularne zażywanie popularnego leku na gorączkę i ból, czyli kwasu acetylosalicylowego, może zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci z powodu raka.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami