Liczba wyników: 827
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Najnowsze badania naukowe potwierdziły, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na proces starzenia się organizmu.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.
Dieta bogata w cynk może pomóc starszym osobom w uniknięciu zapalenia płuc.
Dotychczas wiadomo było, iż zbyt długie eksponowanie skóry na działanie promieni słonecznych sprzyja rozwojowi raka skóry, najnowsze badania dowiodły, że promienie słoneczne mogą też zapobiegać chorobom nowotworowym.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Osoby o ponurym, pesymistycznym usposobieniu żyją średnio o siedem lat, krócej niż optymiści. Warto zatem podchodzić do życia z uśmiechem, pomóc w tym może odpowiednio ułożona dieta.
Choroby serca i układu krwionośnego należą do najczęstszych przyczyn śmierci. Obchodzony w wielu krajach Światowy Dzień Serca, ma na celu zwrócenie uwagi na to, jak styl życia wpływa na stan naszego zdrowia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami