Liczba wyników: 4075
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Bardzo ciepłe noce znacznie zwiększają ryzyko udaru, ostrzegają eksperci z Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital.
Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Leverhulme Centre for Demographic Science w Oksfordzie, pandemia Covid-19 spowodowała spadek średniej długości życia w Europie nienotowany od czasów II wojny światowej i był większy niż ten obserwowany po rozpadzie bloku wschodniego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Spędzanie czasu na łonie natury jest dla nas dobre. Badania pokazały, że kontakt z przyrodą może poprawić nasze samopoczucie poprzez wpływ na emocje i myśli, a także redukcję stresu i poprawę zdrowia fizycznego. Nawet krótkie przebywanie w środowisku naturalnym może pomóc. Wykazano m. in., że pacjenci szpitali szybciej wracali do zdrowia, jeśli z ich pokoju roztaczał się widok na naturalne otoczenie.
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.