Liczba wyników: 2440
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Wiadomo, że nadmiar soli jest niekorzystny dla zdrowia. Czy spożywamy jej zbyt dużo? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obliczyli, jaką ilość soli dziennie zjada przeciętny mieszkaniec naszego kraju.
Choroby tarczycy to problem ok. 20% Polaków. Jednak objawy wskazujące na zaburzenia pracy tego gruczołu nie zawsze są swoiste, więc często diagnostyka nie jest podejmowana. Choroby tarczycy są przyczyną rozregulowania gospodarki hormonalnej oraz metabolizmu komórek, a przez to powodują nieprawidłową pracę wielu układów, m.in. rozrodczego, nerwowego i pokarmowego.
Z miesiąca na miesiąc możemy cieszyć się coraz większą różnorodnością oferty polskich kawiarni. Rozmaite sposoby przyrządzania kawy i wielki wybór dobrych jakościowo mieszanek może być jednak onieśmielający. Jak wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie?
Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Wiele osób sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto.
Letnie miesiące i upalna pogoda sprzyjają spędzaniu czasu nad wodą, która już zaczyna zbierać śmiertelne żniwo. Od maja odnotowano w całej Polsce już ponad 179 przypadków utonięć, w tym w ciągu pierwszego weekendu lipca aż 41. Co zrobić, aby zabawa na plaży nie zamieniła się w tragedię? Co, oprócz ręcznika, stroju kąpielowego i klapek zabrać nad wodę? Eksperci wskazują na jedno – rozsądek.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
Z najnowszego raportu przygotowanego przez Krajowy Rejestr Dłużników wynika, że wzrasta liczba zadłużonych seniorów. W rejestrze widnieją nazwiska ponad 233 tys. emerytów. Ich łącznie zadłużenie opiewa na kwotę 2,87 mld złotych. To blisko o 40 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Na długi seniorów składają się przede wszystkim zobowiązania wobec banków lub innych instytucji pożyczkowych (21 proc.), niezapłacony czynsz oraz rachunki za wodę, prąd i gaz (20 proc.), czy zaległe płatności za media (13 proc.). Niskie emerytury i pogłębiające się problemy finansowe powodują, że polski senior szuka alternatywnych źródeł finansowania.
Już około 9 milionów Polaków w wieku od 18 do 79 lat choruje na nadciśnienie tętnicze - wynika z badania NATPOL. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę. Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów. Dodatkowo rozpowszechnienie tej choroby w naszym kraju systematycznie rośnie.
Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami