Liczba wyników: 2850
Większość osób z olbrzymią otyłością prowadzi samotną i długotrwałą walkę ze swoją nadmierną wagą. Jedno z badań pokazało, że 83 procent z nich nieustannie dąży do zmniejszenia masy ciała lub zapobiegania jej przyrostowi.
Kobiety, które doświadczyły co najmniej sześciu objawów zespołu stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) w pewnym momencie życia, cechują dwukrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika w porównaniu z paniami, które nie doświadczyły PTSD.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Seniorzy są bardziej skoncentrowani, mniej obciążeni lękiem i mniej niespokojni psychicznie niż ludzie młodsi.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.