Liczba wyników: 4501
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
Już kilka kilogramów nadwagi skutkuje znacznym wzrostem ryzyka problemów z sercem lub rozwoju cukrzycy.
Regularna aktywność fizyczna istotnie zmienia profil metabolitów organizmu, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Wczesna menopauza może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2. Prawdopodobieństwo to jest tym wyższe im krótszy jest okres reprodukcyjny, odkryli naukowcy.
Badania prowadzone przez naukowców z University of California umożliwiły odkrycie związku między poziomem witaminy D3 w surowicy a występowaniem cukrzycy typu 1.
Nowy powszechnie używany test może nie wykryć cukrzycy, test starszy jest skuteczniejszy w tym zakresie, wynika z amerykańskich badań.
Uczeni przeprowadzili badania, z których wynika, że niektóre grupy krwi mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy u kobiet.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami