Liczba wyników: 2255
Zdrowie jamy ustnej ma wpływ nie tylko na stan jej samej, ale i funkcjonowanie innych części organizmu. Przykładowo, wiadomo, że bakterie znajdujące się na zębach i dziąsłach sprzyjają chorobom serca. Teraz ustalono też, że mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów z wątrobą.
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Rak gruczołu krokowego (inaczej prostaty lub stercza) jest drugim po nowotworze płuc najczęściej występującym nowotworem złośliwym u mężczyzn. Mimo wysokiego wskaźnika występowania i śmiertelności, szanse na jego wyleczenie są duże. Im wcześniej zostanie rozpoznany, najlepiej jeszcze przed wystąpieniem przerzutów, tym lepsze są rokowania na wyzdrowienie.
Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie stanowią choroby niezakaźne, do których zaliczyć można przede wszystkim najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, choroby serca, nowotwory czy cukrzycę typu 2. Za główny czynnik ryzyka tych chorób uważa się nieprawidłowy styl życia - nieodpowiednią dietę oraz brak aktywności fizycznej i stosowanie używek. To elementy niewątpliwie zależne od nas samych, dlatego warto wiedzieć jak zadbać o właściwą dietę, tak, aby wpływała korzystnie na nasz stan zdrowia.
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Gdy nasz słuch zaczyna szwankować, zazwyczaj najpierw obwiniamy naszych rozmówców, że mówią za szybko, cicho czy niewyraźnie. Dopiero po czasie, często z trudem i niechęcią, godzimy się z myślą, że to po naszej stronie może leżeć problem. Niestety, na kłopoty z prawidłowym słyszeniem narzeka nawet 6 milionów Polaków. Zazwyczaj dotyczą one osób starszych po 60. roku życia, ale zdarzają się także w młodszym wieku.
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Już niewielkie ilości rtęci mogą skutkować zaburzeniami funkcji naczyń krwionośnych, mówią badacze z Universidad Autónoma w Madrycie.
Wakacje to okres, w którym wielu ludzi zyskuje na wadze. Wszystko dlatego, że odpoczynek sprzyja większemu dietetycznemu folgowaniu sobie: mniejszej kontroli nad ilością i jakością jedzenia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami