Liczba wyników: 1465
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
Powszechnie wiadomo, że osoby cierpiące np. na cukrzycę lub inne przewlekłe schorzenia, mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, teraz jednak obliczono, że zmaganie się z więcej niż jedną tego typu chorobą może czterokrotnie podwyższyć to prawdopodobieństwo.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Dieta Paleolityczna to jeden z najbardziej popularnych trendów żywieniowych w ostatnich latach, a w 2013 roku była najczęściej wpisywaną dietą w wyszukiwarkę internetową. Ideą przewodnią diety jest spożywanie grup produktów, które jedli nasi przodkowie w epoce kamienia.
Dieta śródziemnomorska jest szczególnie dobra dla serca. Uczeni z Uniwersytetu Harokopio w Atenach przeprowadzili badania, z których wynika, że może zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o połowę.
Gdy nadchodzi lato, wielu z nas ochoczo przystępuje do planowania wakacji i kompletowania plażowej garderoby. By dobrze czuć się we własnym ciele wykupujemy karnety na siłownie i przechodzimy na diety. Przygotowując nowe menu popełniamy jednak szereg błędów, jak choćby całkowita eliminacja tłuszczów z potraw. Jak zatem rozsądnie skomponować codzienne menu? O przepisie na idealną dietę opowiada specjalista psychodietetyki Kamila Koziara-Głośna.
Syndrom (zespół) metaboliczny istotnie zwiększa prawdopodobieństwo zawału i udaru.