Liczba wyników: 1349
Każdy z nas chce cieszyć się urokami lata. Wakacje w gronie rodziny lub przyjaciół to czas pełen wypoczynku i radości. To także świetna okazja do spróbowania specjałów lokalnej kuchni. Podpowiadamy, jak w obcym mieście znaleźć restaurację, w której nie przepłacając zjemy smacznie i zdrowo.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Zwyrodnienie chrząstki – elastycznej tkanki łącznej w stawach – to poważna przyczyna przewlekłego bólu, utraty mobilności i obniżenia jakości życia milionów Europejczyków. Na chwilę obecną brak terapii klinicznej, która pozwalałaby doprowadzić do pełnego zagojenia uszkodzeń chrząstki, a dostępne na dzień dzisiejszy implanty niedostatecznie odtwarzają jej funkcję. Doprowadzenie do regeneracji chrząstki zamiast jej naprawy pozostaje nieosiągalne.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
Obecnie w Polsce 480 tyssiąca osób poręcza łącznie 391 tysięcy kredytów. Wśród nich 10,4% jest spłacanych z opóźnieniem przekraczającym 90 dni – wynika z analizy przeprowadzonej przez Biuro Informacji Kredytowej (BIK). Skłonność do poręczania kredytów rośnie wraz z wiekiem.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Kłopoty ludzi w dojrzałym i starszym wieku, w tym niskie emerytury, nie były głównym przedmiotem debaty Bronisława Komorowskiego i Andrzeja Dudy, ale wśród wielu poruszonych tematów kandydaci wspomnieli także o seniorach.
Dobra dieta w średnim wieku to zdrowe starzenie się (bez chorób i problemów poznawczych)