Liczba wyników: 9212
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Kaspersky Lab publikuje wyniki ankiety przeprowadzonej wśród europejskich użytkowników smartfonów. Celem badania było sprawdzenie, w jakim stopniu są oni świadomi obecnych zagrożeń mobilnych oraz czy uważają ochronę smartfonów za istotną kwestię.
Diagnostyka laboratoryjna dostarcza 60-90% wszystkich informacji decydujących o postępowaniu z pacjentem. W Polsce, w wielu przypadkach objawy i symptomy zewnętrzne są jedynym wskazaniem do podjęcia terapii, a badania diagnostyczne to ostateczność wprowadzana jeśli stan pacjenta nie ulega poprawie. W ciągu ostatnich 6 lat wydatki publiczne na ochronę zdrowia wzrosły dwukrotnie, natomiast w przypadku diagnostyki laboratoryjnej wzrost był mniejszy niż 50%.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Naukowcy poczynili obiecujące postępy w pogłębianiu wiedzy o tym, jak komórki nowotworowe mogą czasami opierać się skutkom chemioterapii. Ta nowa wiedza posunie naprzód prace nad coraz skuteczniejszymi metodami leczenia onkologicznego i może pomóc w ograniczaniu nawrotów choroby, co jest dobrą wiadomością zarówno dla pacjentów cierpiących na nowotwory, jak dla naukowców.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
Sjesta, zdrowa dieta i genetyka mogą wyjaśnić, dlaczego ludzie na maleńkiej wyspie Morza Egejskiego Ikarii osiągają długowieczność, ujawniają greccy kardiolodzy.
„Odporność" jest często dla nas słowem mówiącym o wszystkim i o niczym. Kojarzy nam się głównie z przeziębieniami czy ogólnym osłabieniem w okresie jesienno-zimowym. Czasami jednak kryje się za tym poważna choroba, np. pierwotne niedobory odporności.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami