Liczba wyników: 12139
Jeśli w pomieszczeniu, w którym jesz, panuje bałagan, z większym prawdopodobieństwem wybierzesz bardziej kaloryczną wersję dania.
Kawa jest dobra dla wątroby. Wystarczy pić dwie dodatkowe filiżanki tego napoju dziennie, by niemal o połowę zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.
Ostatnie badania wykazały, że grupą najczęściej nadużywającą alkohol są pisarze i dziennikarze. Osoby należące do środowiska nie są jednak zdziwione tą informacją. Mimo, że dziennikarze zostali uznani za grupę szczególnie zagrożoną nadużywaniem alkoholu, to jednak problem alkoholizmu dotyczyć może każdego.
Polscy seniorzy nie mają do dyspozycji zbyt wysokich emerytur i muszą oszczędzać na wielu rzeczach, nawet na zakupach spożywczych. Oczywiście nie warto rezygnować ze zdrowych produktow i dieta, szczególnie w starszym wieku, powinna odpowiadać na specyficzne zapotrzebowanie organizmu. Można jednak postarać się o dobry jadłospis w ekonomiczny sposób.
Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
Warto się wysypiać, bo sen odpowiada za wiele procesów w organizmie i jego niedobór negatywnie „odbja się" na zdrowiu. Okazuje się jednak, że namierna ilość odpoczynku także negatywnie oddziałuje na nasz organizm.
Jeden ze składników zielonej herbaty może być pomocny w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu