Liczba wyników: 827
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
Dieta może pomóc w uniknięciu albo przynajmniej opóźnieniu rozwoju wielu chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą ochronić nasze kości przed osteoporozą.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Kryzysowa sytuacja jaką jest menopauza, to naturalny okres w życiu kobiety. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Natura sama znalazła rozwiązanie.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Ma 74 lata, a nadal pociąga wielu – często dużo od siebie młodszych – mężczyzn. Joan Collins w swojej książce „Sztuka dobrego życia” radzi, jak być zawsze młodą i piękną.
Unia Europejska wprowadziła zasady etykietowania produktów żywnościowych, by pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Przepisy zostały przygotowane tak, aby zapewnić wszechstronną informację o kupowanych produktach. Poza informacjami wymaganymi przez prawo producenci mogą zamieszczać wszelkie dodatkowe informacje, o ile są one zgodne z prawdą i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Istnieją przepisy regulujące etykietowanie wszystkich produktów żywnościowych, jak też przepisy szczególne dotyczące mięsa, alkoholu i łatwo psującej się żywności.
Dietetycy oraz naukowcy zalecają, aby do codziennego jadłospisu włączyć produkty bogate w przeciwutleniacze. Oczywiście warto zastosować się do tej rady, warto też wiedzieć, na czym polega działanie tych cennych dla naszego zdrowia substancji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami