Liczba wyników: 2808
Produkcja jedzenia w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła tak bardzo, że wręcz zagraża naszej planecie. Co więcej, powszechny w karajch rozwiniętych i rozwijających się sposób odżywiania się skraca życie ludzi.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Proces starzenia się przebiega indywidualnie u każdego z nas. Jak wynika z Badania Stanu Zdrowia Ludności, u osób w wieku podeszłym notuje się wzrost zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, nadciśnienie czy schorzenia układu krążenia. Alarmującym problemem stało się także zwiększenie częstości występowania zaburzeń poznawczych takich jak np. choroba Alzheimera, na którą obecnie na świecie cierpi więcej osób niż wszyscy mieszkańcy Polski. Jak wynika z najnowszych badań, narzędziem pełniącym ochronną rolę w przebiegu zaburzeń poznawczych mogą być probiotyki.
Słowo probiotyk, pochodzi od słów „pro bios", co z greckiego oznacza „dla życia". Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż za probiotyk uważa się żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie w organizmie człowieka.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Uczucie napięcia i suchości, podrażnienia oraz zaczerwienienia – to znak, że zima rozgościła się na dobre, a twoja cera mocno to odczuwa. Mroźne powietrze i chłodny wiatr nie są łaskawe, szczególnie dla skóry twarzy i dłoni. Kosmetolog Olga Kamińska podpowiada, jak właściwie zadbać o cerę, gdy warunki na zewnątrz są co najmniej niesprzyjające.
Skuteczna redukcja wagi wymaga podjęcia kilku kluczowych decyzji i wprowadzenia trwałych zmian w stylu życia. Nie istnieje żadna dieta cud, która w kilka tygodni pozwoli na uzyskanie wymarzonej wagi bez efektu jo jo. Zmiany należy wprowadzać stopniowo. Należy podkreślić, że optymalny proces chudnięcia powinien polegać na zmniejszaniu wagi o ok. 0,5-1,0 kg/tydzień.