Liczba wyników: 3037
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Seniorzy w wieku powyżej 60 lat, którzy spędzają dużo czasu na pozycji siedzącej, np. oglądając telewizję czy prowadząc samochód, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Opracowano nowy sposób identyfikacji pacjentów zagrożonych nieregularnym biciem serca, czyli migotaniem przedsionków.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
Bakterie jelitowe mogą zmniejszać skuteczność niektórych leków na nadciśnienie.