Liczba wyników: 3293
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Około jedna na dwadzieścia osób w Szkocji, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, pozbywa się choroby. Okazuje się, że w przypadku niektórych ludzi cukrzyca zanika bez udziału w programie dietetycznym i bez operacji bariatrycznej.
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Odkryto, w jaki sposób cukrzyca, nasilając stan zapalny i spowalniając przepływ krwi, znacząco przyspiesza miażdżycę.
W korze sosny zwyczajnej zidentyfikowano grupę związków przeciwzapalnych, które mogą zostać wykorzystane w suplementach diety lub lekach na zapalenie stawów i ból. Pomocne w walce z bólem związki prawdopodobnie można znaleźć również w innych gatunkach sosny, uważają eksperci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami