Liczba wyników: 2255
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Nagietek jest powszechnie stosowany w leczeniu drobnych ran, infekcji skóry, użądleń pszczół, oparzeń słonecznych, czy brodawek. Może być też pomocny u pacjentów, którzy przeszli radioterapię.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Codziennie wypija się miliony jej filiżanek. Przeprowadzono dotychczas liczne badania na temat jej wpływu na fizyczną stronę naszego organizmu, teraz uczeni z Australii i Kanady postanowili sprawdzić, jakie jest jej oddziaływanie na nasz stan mentalny.
Wzrosła liczba przewlekłych zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu B, wynika z raportu za rok 2017 roku na podstawie danych z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami