Liczba wyników: 7794
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Lek na cukrzycę zwiększa ryzyko złamań kości u starszych kobiet. Kobiety chore na cukrzycę typu 2 i zażywające powszechnie przepisywane na tę dolegliwość leki są bardziej narażone na złamania, wynika z badań przeprowadzonych w Henry Ford Hospital.
Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundacja PZU w ramach programu „Łączymy pokolenia” wydały kalendarz na 2008 rok promujący współpracę międzypokoleniową osób starszych z dziećmi i młodzieżą.
W naszym kraju zdiagnozowano 1,5 miliona ludzi chorych na cukrzycę, ale szacuje się, że może być ich nawet 3 miliony. Tymczasem badania, których wyniki ogłoszono na konferencji Diabets UK, dowiodły, że spadki stężenia cukru we krwi mogą prowadzić problemów mentalnych. Pacjenci mogą doświadczać kłopotów z koncentracją i utraty umiejętności rozwiązywania zadań logicznych.
Naukowcy ze Szwecji odkryli, że neurotensyna - hormon sytości wydzielany w mózgu i jelitach człowieka, który krąży we krwi, może podwyższać ryzyko ataku serca, raka piersi i cukrzycy u kobiet.
Miażdżyca to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, których gwałtowny rozwój mogliśmy zaobserwować pod koniec XX wieku. Na skutek zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dochodzi do zwężeń, co powoduje upośledzenie przepływu krwi i niedokrwienie zaopatrywanego przez nie obszaru (np. kończyny dolnej). W krańcowej postaci choroby może dojść do martwicy i konieczności amputacji kończyny. Miażdżyca bardzo często spowodowana jest cukrzycą.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu i azotanów. Szklanka soku z tych warzyw dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wynika z nowego brytyjskiego badania.