Liczba wyników: 10478
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Kiedy kobiety przechodzą menopauzę, mogą jednocześnie doświadczać wzrostu trudności z wykonywaniem codziennych zajęć - problemów z noszeniem zakupów czy męczeniem się podczas wchodzenia po schodach.
Mówi się, że dłonie są najlepszą wizytówką kobiety. Ich bardzo cienka i delikatna skóra wraz z wiekiem traci swoją naturalną gładkość oraz elastyczność. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możemy skutecznie powstrzymać ten proces.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że 450 mln osób na świecie ma problemy ze zdrowiem psychicznym, które odpowiadają za niemal 20% ciężaru chorób w Europie. Co czwarta osoba zmierzy się na pewnym etapie swojego życia z problemem dotyczącym zdrowia psychicznego, a jednym z najpowszechniejszych schorzeń jest lęk, który wpływa na naszą zdolność radzenia sobie w życiu codziennym i utrzymywania relacji z otoczeniem.
Naukowcy z Finlandii i USA rzucili światło na mechanizmy funkcjonujące w pewnych niszczycielskich chorobach hematologicznych i otwierają w ten sposób drogę do rozwoju nowych terapii dostosowanych do konkretnej choroby.
51 procent Polaków uważa, że w okresie panowania trudnej sytuacji na rynku pracy to osoby młode powinny mieć pierwszeństwo w dostępie do zatrudnienia przed osobami starszymi - m.in. wynika z ogólnopolskich badań przeprowadzonych w ramach projektu Równe Traktowanie Standardem Dobrego Rządzenia, realizowanego na zlecenie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania.
Odczuwanie samotności nie jest jedynie dolegliwością duszy. Okazuje się, że ma znaczny wpływ na ciało, jest bowiem związana z rozmaitymi problemami zdrowotnymi.
Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego postanowili zweryfikować powszechnie głoszoną tezę, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na zbliżonych poziomach.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Osoby, które korzystają z portali społecznościowych, takich jak Facebook, Twitter czy Klub Senior Cafe, rzadziej cierpią na depresję.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu