Liczba wyników: 12168
Wielu ludzi sięga po różnego rodzaju przekąski z wielu powodów, czasem w wyniku stresu, innym razem przy dużej radości, albo po prostu z nudy... Owszem, można również podjadać zdrowo, ale znacznie częściej wybieramy niezdrowe produkty zamiast świeżych warzyw i owoców. Zobacz, jak ograniczyć nawyk, który może zaprzepaścić wysiłki odchudzania i wpędzić cię w choroby.
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Stosowanie suplementów z witaminą D u osób z przewlekłą niewydolnością serca poprawiło zdolność do przepomopowywania krwi w całym organizmie.
Dolegliwości oczu, takie jak pieczenie, uczucie suchości i nadwrażliwość na światło dotyczą aż 40% osób (głównie kobiet), u których występują jednocześnie problemy powiek – wynika z badania Omnibus przeprowadzonego na zlecenie Verco S.A. Dolegliwości te mogą mieć związek z powstałym w wyniku nieodpowiedniej higieny zapaleniem spojówek i podrażnieniem oczu lub – czego pacjenci są mniej świadomi - zakażeniem nużeńcami - mikroskopijnymi roztoczami, powodującymi zapalenie brzegów powiek.
Mamy większe sznase na długowieczność, jeśli nasza flora bakteryjna jest odpowiednia.
Sposób kształcenia kadr medycznych nie zapewnia przygotowania wystarczającej liczby specjalistów, dostosowanej do zmieniających się potrzeb zdrowotnych społeczeństwa - alarmuje NIK. Brakuje kompleksowej strategii, uwzględniającej trendy demograficzne i epidemiologiczne, limity przyjęć wyznaczają uczelnie, kierując się własnymi analizami, a przede wszystkim własnym rachunkiem ekonomicznym, a brak informacji na temat emigracji personelu medycznego uniemożliwia jej przeciwdziałanie. NIK przestrzega, że próby nadrobienia wieloletnich zaległości poprzez przyspieszanie cyklu kształcenia lekarzy niosą ryzyko co do utrzymania jakości kształcenia.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Według najnowszego badania GFK Polonia i Clue PR memy to jeden z najważniejszych nośników opinii – aż 95% internautów wie, co to są memy, a 41% lubi je oglądać i dzielić się nimi w sieci. Dla 67% udostępnianie memów to forma wyrażania poglądów. Które tematy są przez Polaków najchętniej poruszane w memach? I co mówią o nastrojach społecznych?
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Na świecie dokonują się zmiany, jakich jeszcze nie byliśmy świadkami. Społeczeństwa wielu krajów starzeją się w szybkim tempie i wkrótce będzie więcej ludzi starszych niż małych dzieci.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu