Liczba wyników: 950
Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć na nasz wygląd. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać chorobę i wspomóc leczenie odpowiednią dietą.
Jesień zagościła już u nas na dobre i jak na razie nigdzie się nie wybiera. Są wśród nas tacy, którzy przywykli do jej kaprysów i potrafią dostrzec w niej urok lecz zdecydowana większość z nas wraca wspomnieniami do lata, z sentymentem spoglądając na lekką garderobę. A jesień - jak to jesień - nie rozpieszcza i lubi płatać figle. Warto więc zadbać o swoją odporność i oprócz założenia grubego swetra, wcielić w życie kilka niezastąpionych rad.
Szklanka wody z miodem i cytryną, warzywa oraz gorzka czekolada - dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed infekcjami.
Nowe badania łączą niedobór witaminy B12 z kurczeniem się mózgu i problemami z pamięcią u osób starszych.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić.
Częste złamania kości mogą być spowodowane osteoporozą. Aby temu zapobiec, postaw na odpowiednią profilaktykę. Ryzyko rozwoju osteoporozy można zmniejszyć poprzez właściwe nawyki żywieniowe oraz odpowiednią aktywność fizyczną.
Młody wygląd skóry w dojrzałym wieku? To da się osiągnąć dzięki wielokierunkowemu podejściu, mówią eksperci. A co ważne, zabiegi na rzecz urody nie obejmują konieczności pójścia pod skalpel...
Brak jędrności, nierównomierny koloryt, wypryski i nowe zmarszczki – zła kondycja skóry dziwi, zwłaszcza w wakacje, kiedy z reguły odpoczywamy i powinniśmy wyglądać tylko lepiej. Ale skóra wcale nie ma urlopu – latem na skutek kontaktu ze słońcem walczy ze stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki. Można jej pomóc. Wystarczy sięgnąć po potężną broń – antyoksydanty.
Motyw procentowej zawartości cukru w cukrze wymyślił nieśmiertelny Stanisław Bareja jeszcze w latach 70 - tych. Nie mógł wówczas przewidzieć jak bardzo jego slogan okaże się uniwersalny i ponadczasowy. Dziś oto bowiem w czasach w których króluje marketing okazuje się że wiele produktów, zwłaszcza tych spożywczych, jest nimi tylko z nazwy. W rzeczywistości bowiem są tylko znikomym procentem tego czym być powinny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami