Liczba wyników: 10473
Według prognoz Głównego Urzędu Statystycznego w 2050 r. co trzeci Polak będzie miał 65 lub więcej lat. Dziś wśród osób w wieku 65-69 lat pracuje zaledwie 9% pracowników, przy światowej średniej na poziomie 20%. Dlatego aktywizowanie i zwiększanie zatrudnienia seniorów staje się jednym z kluczowych wyzwań dla polskiej gospodarki. Jednak z danych agencji pracy tymczasowej Work Service wynika, że aż 76% polskich firm nie posiada odpowiednich programów pracowniczych dostosowanych do osób w wieku 50+.
Wieloletni dyktator Indonezji Suharto zmarł dziś w wieku 86 lat.
W roku 2014, w porównaniu z poprzednim rokiem liczba ludności Polski, zmniejszyła się o ponad 17 tysięcy osób - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Spadek liczby ludności odnotowano w 12 spośród 16 województw. Dodatkowo, bardzo niekorzystnie zmienia się struktura demograficzna polskiego społeczeństwa. Ubywa osób w wieku przedprodukcyjnym i produkcyjnym, a znacząco przybywa w wieku poprodukcyjnym. Komplikuje to dodatkowo i tak już złe perspektywy systemu emerytalnego w Polsce.
Blisko połowa (48%) Amerykanów przyznaje, że ma lepsze zdrowie niż ich rodzice, kiedy byli w tym samym wieku. Pierwsza myśl czytającego wyniki tych badań stwierdzi, że nie jest to żadna nowość. Oczywiste jest, że stan zdrowia ludzi się polepszył i wydłużyła się średnia wieku. Wracając jednak do sentencji zawartej na początku, można zinterpretować ją inaczej: mniej niż połowa badanych tak sądzi – znaczna część Amerykanów nie jest więc pewna, że są zdrowsi od swoich rodziców.
Według badań mniej, niż 10 procent polskich seniorów surfuje po Internecie - wynik ten należy do najniższych w Unii Europejskiej. W Szwecji i w Holandii ponad połowa seniorów to internauci! Z Internetu w Polsce korzysta około 1,2 miliona osób w wieku powyżej 55 lat, w tym około 400 000 osób w wieku powyżej 65 lat. Choć odsetek osób starszych w populacji internautów stale rośnie, popularność Internetu wśród tej grupy jest ciągle niewystarczająca.
Według Światowej Organizacji Zdrowia rak płuca to w skali globu najczęściej występujący i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Każdego roku przybywa ponad 1 mln 200 tys. nowych przypadków. Polska należy do krajów, w którym rak płuc również stanowi najczęstszy powód zgonu z przyczyn nowotworowych, u obu płci. Sytuacja jest tym bardziej dramatyczna, że, o ile w przypadku innych rodzajów nowotworów złośliwych statystyki się poprawiły, w przypadku raka płuca trudno mówić o sukcesach. Czy rzeczywiście tak jest i dlaczego? Na ten temat mówi prof. dr hab. n. med. Joanna Chorostowska-Wynimko, kierownik Zakładu Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.
Starzenie się ludności jest jednym z największych wyzwań społecznych i gospodarczych stojących przed UE. Wzrasta liczba osób w starszym wieku (powyżej 65 lat) i odnotowuje się szczególnie szybki wzrost liczby osób w bardzo podeszłym wieku (powyżej 85 lat). Te zmiany demograficzne silnie oddziałują na wymogi w zakresie systemów zdrowia i opieki, ale także dotyczą rynków pracy, systemów zabezpieczeń emerytalnych i społecznych oraz finansów publicznych. Poniżej garść statystyk Eurostatu.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Ivy Bean, kobieta uznana za najstarszą internautkę, zmarła wczoraj w wieku 104lat.
Seks może cieszyć nie zależnie od wieku- wynika z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami