Liczba wyników: 1495
Monotonna trasa, męczące korki, głód, czy też zwykła nuda za kierownicą sprawiają, że podczas prowadzenia samochodu chętnie sięgamy po różnego rodzaju przekąski. Niestety, najczęściej spożywamy produkty, które powodują dekoncentrację i opóźniają czas reakcji – wynika z ankiety przeprowadzonej wśród kierowców.
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?
Jeśli chcesz poprawić swój metabolizm, sięgnij po orzechy, np. laskowe i włoskie.
Nasze sznase na długowieczność zależą od wielu czynników. Geny są jednym z nich, ale to nie wszystko. Nasz styl życia w istotnym stopniu przekłada się na prawdopodobieństwo osiągnięcia sędziwego wieku. Jednym z jego elementów jest dieta. Uczeni odkryli, że japoński styl odżywiania się daje większe szanse na świętowanie setnych urodzin.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Zatrzymywanie wody w organizmie skutkuje kiepskim samopoczuciem i pewnymi defektami estetycznymi. Nierzadko sygnałem tego zjawiska jest np. opuchnięta twarz i ręce. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób pozbyć się tej dolegliwości.
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.
Borówki amerykańskie i czarne jagody mogą być „lekiem" na chorobę Alzheimera, mówią amerykańscy badacze.
Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.
2559 rok, zimna sypialnia na szynach, wszechobecne duchy, hodowle jedwabników, czy początki Red Bulla. Choć kraj ten kojarzy się głównie z pięknymi plażami, to dla turystów chcących poznać go bliżej, odkrywa inne, zaskakujące oblicze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami