Liczba wyników: 5548
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Kobiety, które po menopauzie doświadczają uderzeń gorąca i nocnych potów, są o 70 procent bardziej narażone na zawał serca, dusznicę bolesną i udar.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pieniądze mogą nie gwarantować szczęścia, ale mogą sprzyjać lepszemu zdrowiu fizycznemu w starszym wieku, mówią eksperci z University of Queensland.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Sztuka może pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Czy działa to jednak również wtedy, gdy oglądamy obrazy na ekranie? Międzynarodowy zespół badawczy postanowił to sprawdzić.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.