Liczba wyników: 3336
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
20 procent Polaków ocenia swoje zdrowie jako przeciętne, a co dziesiąty jako złe lub bardzo złe – wynika z szacunków GUS. Eksperci podkreślają – prawidłowa dieta to najprostszy sposób aby zadbać o siebie. Dowiedz się, dlaczego owoce nie zawsze są Twoim sprzymierzeńcem oraz czy dobrze robisz rezygnując z glutenu.
Współczesne środowisko życia, dieta oraz określone elementy dzisiejszego stylu życia sprawiają, że w organizmie gromadzą się liczne toksyny. Nie trzeba jednak podejmować specjalnej terapii, by zmienić ten stan rzeczy, potrzeba trochę wiedzy i siły do wprowadzenia kilku modyfikacji, a będzie można zaobserwować pozytywne efekty dla zdrowia.
W 2025 r. aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie, może cierpieć z powodu nadwagi lub otyłości. W Polsce z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już 62 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet (GUS), a co o piąty Polak jest otyły. Głównymi przyczynami otyłości są brak aktywności fizycznej i zła dieta.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Zmieniający się klimat i styl życia jaki prowadzimy wpływa niekorzystnie na kondycję naszej skóry. Klimatyzowane pomieszczenia, suche powietrze, słońce, wiatr, zła dieta powodują, że traci ona optymalny poziom nawilżenia. Skutkiem tego może być utrata elastyczności i jędrności oraz przedwczesne starzenie się skóry.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Próbowałeś/aś niemal wszystkiego, a waga ani drgnie. Być może problem leży tam, gdzie nikt nie zwykł szukać. Czasem dieta i ćwiczenia nie przynoszą oczekiwanego skutku, bo są źle prowadzone lub organizm walczy z jakąś dolegliwością. Poniżej kilka czynników, które hamują wszelkie wysiłki zmierzające do utraty na wadze.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?