Liczba wyników: 2788
Przybywa seniorów, którzy decydują się na zakupy w sklepach internetowych. Z analizy przygotowanej przez serwis Ceneo.pl wynika, że zainteresowanie zakupami w sieci wśród osób powyżej 65 roku życia w ciągu roku wzrosło o 12%. Wśród klientów sklepów internetowych zdecydowanie przeważają kobiety.
Smog – aktualnie na ustach wszystkich. Wszędzie słychać o jego szkodliwości, ale także o tym, że zjawisko rośnie w siłę. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia z 2018 roku, w naszym kraju znajduje się aż 16 z 20 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej. Mało tego, biorąc pod uwagę normy zanieczyszczeń powietrza we wszystkich polskich miastach, to aż 72% z nich je przekracza. Co robić w sytuacji, gdy szkodliwy pył wisi nad naszą głową i zatruwa organizm?
Nowotwór jest jedną z głównych przyczyn śmierci w wymiarze globalnym. Jeśli chodzi o przyczyny choroby, wskazuje się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, w tym styl życia. W związku z rakiem powstało też wiele mitów, zobacz, co - pomimo niektórych popularnych przekonań - nie powoduje rozwoju choroby.
Czy można być otyłym i o tym nie wiedzieć? Czy otyłość może się ukryć? Może i coraz więcej osób ma z tym kłopot. To przeważnie ludzie młodzi lub w średnim wieku, którzy są nieaktywni, żyją na siedząco, niezdrowo się odżywiają. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, tak zwany tłuszcz trzewny, otaczający nasze narządy wewnętrzne, którego nie dostrzegamy, to zaburzenie metaboliczne, które nazywa się ukrytą otyłością – mówi Anetta Skomiał, dietetyk.
Nie wykorzystuj jedzenia, aby złagodzić złe emocje i nagradzać się za jakieś dobre zachowanie. Jeżeli takie nawyki wypracowałeś/aś, to trudniej będzie ci utrzymać odpowiednią wagę.
Produkcja jedzenia w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła tak bardzo, że wręcz zagraża naszej planecie. Co więcej, powszechny w karajch rozwiniętych i rozwijających się sposób odżywiania się skraca życie ludzi.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami