Liczba wyników: 13669
W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
W jelitach i na skórze żyją miliardy pożytecznych dla człowieka bakterii. Niestety w ciągu życia mikroflora jelitowa ulega systematycznemu niszczeniu. Negatywnie wpływa na nią nie tylko stres i nieodpowiedni tryb życia, ale także zażywane leki. Jednymi z największych czynników szkodzących przyjaznym bakteriom, są właśnie antybiotyki. Natomiast probiotyki, czyli przyjazne bakterie, pozytywnie wpływają praktycznie na każdy aspekt zdrowia człowieka, w szczególności na przewód pokarmowy.
Świdrujące dźwięki, specyficzny zapach, wiertła i ból – wielu z nas właśnie takie skojarzenia przychodzą do głowy, kiedy myślimy o wizycie u stomatologa. Nic więc dziwnego, że perspektywa spotkania z tym specjalistą często budzi niepokój, a wręcz strach. Co drugi Polak przyznaje, że unika chodzenia do dentysty, a głównym powodem jest lęk. Czy musi tak być? Niekoniecznie! Jak więc wybrać lekarza i co z nim ustalić przed zabiegiem, aby wejść i wyjść z jego gabinetu z uśmiechem?
Jeśli w dojrzałym wieku masz nadciśnienie, musisz liczyć się jednocześnie z wyższym ryzykiem demencji.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Kobiety, które przechodzą menopauzę już przed czterdziestką, są bardziej narażone na złamania.
Seniorzy, którzy raczą się umiarkowanymi dawkami napojów wyskokowych, mogą liczyć na lepszą pamięć. Jest jeden warunek - o ile nie zagraża im choroba Alzheimera.
Majeranek to wieloletnie zioło stosowane na całym świecie w kulinariach i medycynie. Jest uprawiany szczególnie dla zastosowań w kuchni - stanowi składnik mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie i Zahtar (Za`atar), ale wykazuje też dużą skuteczność leczniczą w okreslonych dolegliwościach.
Poziom witaminy D może mieć wpływ na przeżycie chorych na raka piersi.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia