Liczba wyników: 5445
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Kobiety, które po menopauzie doświadczają uderzeń gorąca i nocnych potów, są o 70 procent bardziej narażone na zawał serca, dusznicę bolesną i udar.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pieniądze mogą nie gwarantować szczęścia, ale mogą sprzyjać lepszemu zdrowiu fizycznemu w starszym wieku, mówią eksperci z University of Queensland.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Sztuka może pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Czy działa to jednak również wtedy, gdy oglądamy obrazy na ekranie? Międzynarodowy zespół badawczy postanowił to sprawdzić.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami