Liczba wyników: 4264
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) może nie tylko zapewniać dobrą kondycję i siłę - może również zapobiegać zaburzeniom poznawczym związanym z wiekiem, w tym demencji.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Wśród wielu skutków starzenia się wymienia się osłabienie sprawności dłoni, które może prowadzić do trudności w wykonywaniu codziennych czynności, takich jak pisanie, gotowanie, prace w ogrodzie, rękodzieło, czy otwieranie butelek i słoików. Takie trudności obserwuje się zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, zwłaszcza powyżej 65 roku życia.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami