Liczba wyników: 1339
Wcześniejsze badania wykazały, że zanieczyszczenie powietrza, nawet umiarkowane, może zwiększyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Teraz przeprowadzono testy, z których wynika, że może prowadzić do mikroudarów i upośledzać funkcje poznawcze.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Osoby z depresją lub cukrzycy typu 2 mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na demencję, a prawdopodobieństwo może być jeszcze wyższe u ludzi doświadczających obydwu tych chorób.
Choć częściej można usłyszeć, że nadwaga i otyłość sprzyjają całej gamie chorób, teraz odkryto że być może mają wręcz ochronne działanie - przynajmniej, jeśli chodzi o demencję.
Pewne sposoby pozbywania się przeziębienia czy utraty na wadze są bardzo oryginalne, ale niektórzy skłonni są nawet do ekscentrycznych posunięć, jeśli takowe mają dać upragniony skutek. Zanim jednak zacznie się szukać nietypowych metod odzyskania zdrowia czy schudnięcia, warto wypróbować nieskomplikowane, domowe terapie. Niezwykle pomocna jest woda z cytryną...
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
Najdroższe „jajko” zostało kupione za 18,5 mln dolarów – mowa jednak nie o jajku od złotej kury a o złotym, wysadzanym drogocennymi kamieniami Jaju Fabergé pochodzącym z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. „Prawdziwe” jajka pczywiście nie są tak kosztowne, za to bardziej przydają się na co dzień. Szczególne znaczenie zyskują w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i stanowią obowiązkowy punkt menu świątecznego śniadania.
W codziennym życiu stale towarzyszy nam czytanie, patrzenie, oglądanie, przyglądanie się, dlatego istotne jest również zwrócenie uwagi na odpowiednie dbanie o oczy. Niestety aktualnie coraz częściej wypoczywamy pasywnie spędzając godziny przed telewizorem do późnych godzin wieczornych oraz mamy zły nawyk czytania przy sztucznym świetle. Również spędzając długie godziny przed monitorem komputera nadmiernie eksploatujemy wzrok, co prowadzi do zjawiska zmęczenia oczu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami